Éhezők viadala II./I. A kiválasztott

mockingjaypart1poster3.jpgAlapadatok:

Műfaj: Scifi

Gyártási év: 2013

Gyártó ország: USA

Rendező: Francis Lawrance

Főszereplők: Jennifer Lawrance, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, julianne Moore

Története: A nagy sikerű Éhezők viadala könyvekből készült filmek utolsó előtti része "a kiválasztott". Röviden és tömören arról szól a film hogy Katniss-t kimenekítik az arénából Haymitch-ék és a 13-as körzetbe szállítják az ellenálló lányt. Az egész film története nagyjából annyiban ki is merül hogy a föld alatti bunkerben nyomon követhetjük a lázadó kis csaj és családjának életét. Bepillantást nyerhetünk abba hogyan lesz Katniss-ből egy igen erős és szimbolikus vezető. Csak azoknak ajánlom ezt a filmet akik látták már a sorozat előző két darabját. Az Éhezők viadala és a Futótűz című alkotásokat is!

Véleményem (szubjektív): Nos az előző két filmhez nem is lehet hasonlítani a Kiválasztott című film első részét. A hiba már ott megvan hogy a könyvtrilógia utolsó darabját a megfilmesítésnél ketté vágták. Nem tudom ez kinek az ötlete volt de nagyon mellélőtt. A regény úgy lett kitalálva hogy egy hosszú( regény felét magába foglaló) első bevezetést követ az izgalmas fordulatokban és kalandokban gazdag második rész. A filmkészítők úgy csinálták a filmet ahogy a regény volt. Így tehát az egész Kiválasztott film olyanra sikerült mint a regény első fele: unalmas, lapos és vontatott.

A film látványa igen trehányra sikeredett. Végig föld alatti felvételeket mutattak. Csak igen ritkán mentek a szereplők a felszín fölé olyankor is kórházban voltak vagy az elnököt (Show elnök) mutogatták a díszes fővárosával együtt. Tehát a forgatási helyszínek nagyon rosszul lettek megválasztva szerintem.

A szereplők jól alakítottak viszonylag. Sokak szerint ebben a filmben volt a leggyenegébb Jennifer Lawrance.Szerintem is most alakította a legpocsékabban a főszereplő Katniss karakterét. Talán a sok eddigi projektje miatt fáradt meg ennyire. Kiváló volt viszont látni Philip Seymour Hoffman-t egyik utolsó szerepében. A forgatás alatt is valószínűleg drogos volt ez látszódott is a játékán. Folyamatos kézremegése és sápadt arca elárulta hogy nagyon súlyos függő. Viszont Plutarch karakterét Hoffman beteges kinézete még egyedivé is tette.

A történetről már mondtam pár szót fentebb. A könyv első felét filmesítették meg ami végtelenül unalmas és lapos volt. Történetről nem is tudok mit mondani mert ennek se eleje se vége nem volt. A két órás filmből másfél órát a föld alatt vettek fel. A legnagyobb kaland az volt amikor majdnem megtalálták a 13-as körzetet a Capitólium katonái. Ahogy visszagondolok a mozis élményemre egy emlékezetes jelenetre sem emlékszek.

Összességében a film kettévágása, a történet lapossága és az akciójelenetek ritkasága nagyon lehúzza a filmet a szememben. Viszont nem felejtem el Hoffman fantasztikus játékát amivel mindig ámulatba ejtett. Már csak az ő játéka miatt is kötelező mozi ez minden filmrajongó számára. Szerintem Hoffman játékára még évtizedek múlva is emlékezni fognak a mozirajongók mert feledhetetlenül játszott a kamera előtt. A színészlegenda miatt és mert voltak jó momentumok is a filmben három pontot adok rá az ötből.

Tehát a pontszám 3/5.

 

R.I.P. : Philip Seymour Hoffman

the-hunger-game-mockingjay-part-1-screenshot-plutarch-philip-seymour-hoffman.jpg