Django elszabadul

django-unchained-poster.jpg

Alapadatok:

Gyártási év: 2012

Műfaj: Western

Rendező: Quentin Tarantino

Gyártó ország: USA

Főszereplők: Franco Nero, Leonardo Di Caprio, Jamie Foxx, Cristoph Waltz

Díjak: Legjobb főszereplő - Cristoph Waltz, Legjobb író - Quentin Tarantino

Történet: Sokak szerint Tarantino kiöregedett a filmes szakmából és már nem tud újat mutatni a filmvilágon belül. A kritikusokra alaposan rácáfolt a Django című western filmjével. Ebben a moziban Tarantino kiélhette szadista hajlamait és a valaha elkészült legvéresebb és brutálisabb western filmet forgatta le Christopher Waltz- al a főszerepben. A történet dióhéjban annyi hogy egy volt rbaszolga egy fejvadász társával elindul egy könyörtelen ültetvényeshez (Leonardo Di Caprio) hogy kiszabadítsa a feleségét akit a könyörtelen ültetvényes tart fogva.

django-unchained-poster-e1351007344250.jpg

Vélemény (szubjektív): Tarantino megpróbálkozik ezzel a filmjével feltámasztani hamvaiból Amerika valaha egyik legfelkapottabb műfaját a westernt. Ez sajnos szerintem nem sikerült. A gond a főszereplők és karakterek kiválasztásánál már megvolt. Westernben néger sohasem lehet főszereplő. Itt a rendező mégis egy afroamerikai színészt tett meg központi karakternek. A főgonosz Di Caprio viszont kiváló választás volt a gonosz ültetvényes szerepére. Jól alakította a szadista kéjjel megfélemlítő az erkölcsi normákra fittyet hányó Calvin Candie- t.

A film zenéje lebilincselő erővel hat. Nagyon jól lettek összeválogatva a dalok a filmhez. Igazi western hangulatot árasztanak a muzsikák. Szívesen hallgatom a mai napig is a film zenei betétjeit. Pörgős számok de mégis jól passzolnak a lassú mederben csordogáló film hangulatához.

A Django látványa hagy némi kívánni valót maga után. A gond az volt hogy nem elsősorban a prérin játszódott a film hanem egy mocsaras, lápos területen Dél-Kelet Amerikában. Az operatőr kamera rángatása egy idő után már zavaró volt számomra és a szememet is elfárasztotta.

De ami miatt igen élvezetes alkotás lett a Django az a történet. Egy igazi vérbeli akciótörténet az 1800's évek amerikájába helyezve. Ahogy a szökött néger és King együtt törekszenek arra hogy kiszabadítsák a főszereplő feleségét az nagyon szívet melengető. Viszont egy kicsit úgy éreztem hogy a film vége túl hosszúra lett nyújtva így nem volt igazi csattanója a sztorinak. Elkeserítőnek tartom továbbá azt is hogy a végső párbajban meghal King. Westernekben nem szokás megölni a főszereplőket, ez alapszabály. De azt gondolom összességében Tarantino egy igen igényes western- t alkotott ami az évek során klasszikus filmalkotássá fog érni. Nekem elnyerte a tetszésemet ezért négy pontot adok rá az ötből. Tehát az osztályzatom 4/5.

juz.jpg