Majmok bolygója franchise bemutatása, elemzés I. rész

18lqilapxu2enjpg.jpg

1963. -ban Pierre Boulle a neves francia sztárszerző megjelentette azóta már klasszikussá váló scifi regényét A majmok bolygóját. Hihetetlen siker övezte a könyvet, Magyarországon is kiadásra került a Kozmosz Galaktikus Könyvek sorozatán belül. Hollywoodnak nem kellett sok és a 60's évek derekán megbízták az akkoriban igen nagy népszerűségnek örvendő Franklin J. Schaffner rendezőt hogy készítse el a regény filmváltozatát. A mozifilmet Charlton Heston főszereplésével 1968. -ban mutatták be Amerikában. A hatás minden várakozást felülmúlt. Óriási kasszasiker és közönségsiker lett a film és azóta talán a leghíresebb záró képsor is eme remekműhöz kapcsolódik.

dw.jpg

Ebben a mozifilmben kiemelt szerepet kapott a látvány és a kor scifi-jeivel ellentétben már sok akciójelenetet és kalandot is ábrázoltak a képsorokon. Ez merőben új volt az akkori kor elvont, tudományos beállítottságú és elgondolkodtató tudományos fantasztikus filmekkel szemben. Így tehát az 1968's majmok bolygója filmet nyugodtan tekinthetjük a modern akció-scifi megalapozójának és úttörő munkának a filmes világon belül. Charlton Heston ebben az alkotásban nyújtja élete legnagyobb alakítását és itt érte el zenitjét a pályája.

 

Ahogy Hollywoodban lenni szokott elkapta a gépszíj a gyártó stúdió. 1970 és 1973 között négy darab mozifilm folytatást is leforgattak. Ezek sikere váltakozó volt de még mindig megérte a stúdió számára beleölni a pénzt a majmok bolygója saga-ba. A filmek az alábbiak gyártási sorrendben (Beneath the Planet of the Apes, Escape fron the Planet of the Apes, Conquest of the Planes of the Apes, Battle for the Planet of the Apes)

escape_title_planet_of_the_apes_blu-ray.jpg

A Beneath the Planet of the Apes mozi lényegében közvetlen folytatása az első mozifilmnek. Ebben a filmben is feltűnik Charlton Heston azonban a főszerepet James Franciscus alakítja.

A 70's évek utolsó mozifilmje a Battle for the Planet of the Apes szerény jövedelmezősége és a megemelkedett gyártási költség miatt nem lett olyan nagy kasszasiker mint ahogyan azt a gyártó stúdió 20th Century Fox elképzelte volna. Ezért közel három évtizednyi tetszhalálra ítélte a majmok bolygója filmsorozatot. Igaz hogy készült mellette pár tv sorozat de arra már nem sokan voltak kíváncsiak.

Így történhetett meg hogy a világhírű majmok bolygója filmsorozatot a 20th Century Fox befagyasztotta közel három évtizedre. Akkor a 68's Majmok Bolygója filmet dolgozták fel újra (remake) és hogy milyen sikerrel azt majd a Planet of the Apes saga elemzésének második részében fogom leírni.